Sep 18

BAHAGIAN I : PERBAHASAN PERTAMA : Pengenalan Insurans (TOPIK I : Sejarah Insurans dan Perkembangannya)

Insurans merupakan salah satu bentuk muamalah berteraskan sistem ekonomi yang baru muncul berbanding bentuk-bentuk muamalah yang lain. Di dalam sistem muamalah berteraskan ekonomi terdapat perbincangan khusus di dalam kitab-kitab fekah karangan para fuqaha’ masyhur terdahulu. Perbahasan-perbahasan tersebut mewarnai lembaran-lembaran yang membincangkan tentang perbahasan muamalat secara khusus. Berbanding muamalah yang lain seperti persoalan jual beli, riba’, …

Continue reading

Sep 16

Hari-hari yang meletihkan

Sudah 2 hari saya tak menulis di blog ni. Bukan tidak ada cerita, tetapi rasa malas, letih dan mengantuk. hari ini saya mewakili Ustazah attend meeting untuk implement produk baru. Dah sampai final stage maka tidak ada isu-isu syariah. Saya hanya datang mendengar dan menguap. Letih sangat. Tapi hari ini saya di datangi 2 masalah …

Continue reading

Sep 13

Mu’amalat Terminologies – Part 1

Sale and purchase (bay’) are the most frequent commercial transactions practiced by us. According to Islamic commercial laws (fiqh al-mu’amalat), there are several types of sale transactions, which are further explained below: BAI’ AL-URBUN – A sale agreement in which a security deposit is paid in advance as part payment towards the price of the …

Continue reading

Sep 13

Sambung gaduh?

Malam tadi saya ke Masjid Asy-Syakirin KLCC. Teringat kata-kata orang yang kurang hajar semalam.”Kalau kau berani halang aku malam esok aku sanggup mandi darah!!!!”… saya pun berdebar juga. Tapi bila saya sampai di masjid dan tanya pada Abang Shaari lelaki itu dengan isterinya tiada. Mereka dah tak datang berniaga. nampaknya lelaki itu takut nak mati …

Continue reading

Sep 12

Memakai kopiah/pakaian yg di buat dari bulu binatang yang tidak di sembelih

Tengah hari ini saya di datangi dengan beberapa soalan feqah daripada staff. Antara soalan yang diajukan kepada saya ialah tentang memakai kopiah / pakaian yang dibuat dari bulu binatang yang tidak disembelih dan bagaimana pula kalau bulu kambing biri-biri yang hanya bulunya sahaja diambil dan kambing dibiarkan hidup? sebelum saya mintak jawapan daripada Ustaz Ahmad …

Continue reading

Sep 12

The 2nd GLOBAL ISLAMIC FINANCE CONFERENCE

Keynote Address by: Y.B. Dato’ Seri Dr. Ahmad Zahid bin Hamidi Minister in the Prime Minister’s Department, Malaysia  29-30 October 2008   Prince Hotel & Residence, Kuala Lumpur, Malaysia A Premier Annual Event On Islamic Finance This conference will address the global development, products & instruments, innovations, issues, prospect and challenges faced by Islamic banking, finance, …

Continue reading

Sep 12

Malam tadi saya bergaduh

Selesai sahaja solat sunat terawih 8 rakaat malam tadi saya terus turun ke pejabat Masjid Asy-Syakirin KLCC. Lazimnya perkara itulah yang saya buat selepas solat. Terus duduk di hadapan computer dan tiba-tiba teringatkan mak dan bapak di Kampung. Sejak-sejak bapak pakai handphone ni makin rajin saya telefon dia. Maklumlah..rindu pada mereka yang ada di kampung. …

Continue reading

Sep 11

2 Day Course by Muamalah

New Announcement 9th & 10th October 2008 2 Day Course by Muamalah Day One 9th October 2008 Islamic Corporate Financing / Islamic Legal Documents RM550 per participant SIDC CPE Approved 10 CPE points Led by Muhammad Zahid Abdul Aziz Day Two 10th October 2008 Islamic Bonds & Islamic Capital Market Course RM950 per participant  SIDC …

Continue reading

Sep 10

Riba dalam Kontrak Insurans dan Kesannya

Hari ini saya tidak ada kerja di pejabat. Jadi saya pun meluangkan masa saya untuk membaca buku dan membaca artikel. Hasilnya saya telah ekstrak perkara yang saya baca ke dalam blog ini. Pada kali ini saya inigin mengupas tentang “Riba dalam Kontrak Insurans dan Kesannya”.Bagi orang awam yang tidak mengetahui tentang asas kontrak insurans konvensional …

Continue reading

Sep 08

Zakat sebagai alat dasar fiskal sesebuah kerajaan islam

Zakat sebagai salah satu arahan daripada Allah kepada manusia bukan sahaja di syariatkan kepada umat islam sebagai takaful sosial sahaja tetapi peranannya merangkumi ekonomi dan mampu mempengaruhi dasar-dasar negara. Dalam kerajaan islam zakat berperanan sebagai salah satu alat dasar fiskal. Peranan yang dimainkan samalah seperti sistem percukaian.

Continue reading

Sep 05

“Big Sale” Ramadhan

Ahlan wasahlan Ya Ramadhan!.. Selamat datang Ramadhan!.. begitulah ungkapan yang sering dilaungkan oleh orang Islam tatkala bulan Ramadhan menjelang tiba. Ketika ini merupakan hari gembira kepada umat Islam. Dalam setahun kita hidup, Allah berikan kepada kita satu bulan yang di dalamnya mengandungi pelbagai ganjaran iaitu bulan Ramadhan.

Continue reading

Sep 05

Selamat datang Ramadhan

Mukmin yang taat kepada perintah Allah pastinya gembira menantikan kehadiran Ramadhan, bulan penuh berkat dan rahmat. Mereka yang dipanjangkan usia sehingga bertemu Ramadhan kali ini sewajarnya bersyukur. Ianya adalah tanda Allah masih memberi peluang untuk mereka memperbaiki diri dan menambah bekalan berupa amal soleh buat persiapan menuju alam baqa. Kesempatan yang sangat bernilai ini sewajarnya …

Continue reading