Category: Umum

Artikel ringan

Nov 23

Yoga diharamkan

PUTRAJAYA 22 Nov. – Amalan senaman yoga secara sistematik iaitu membabitkan gerakan fizikal, bacaan mentera dan matlamat penyatuan diri dengan tuhan bertentangan dengan syariat Islam.

Continue reading

Oct 20

Boleh “Fix return”

Sudah beberapa hari saya tidak menulis dalam blog ini. Saya sebenarnya agak sibuk dan sering keletihan selepas waktu bekerja. Minggu lepas dan minggu ini adalah minggu yang mencabar bagi saya. Mana tidaknya, bos saya iaitu ustazah Najibah Mustaffa bercuti kahwin selama 3 minggu. maka semua tugas beliau terpaksa saya pikul buat sementara waktu ini. Ditambah …

Continue reading

Oct 14

Al-fatihah untuk Allahyarhamah kak Timah..

Yang hidup pasti mati… SMS yang menyedihkan sampai tatkala saya baru sahaja sampai di rumah malam tadi. Kak Timah (Fatimah Sulaiman) Salah seorang staf dan ahli Usrah diberitakan telah kembali ke rahmatullah akibat kemalangan jalan raya di Batu 10 Cheras. Innalillahi wa inna ilaihi rajiun. Moga-moga rohnya diletakkan dikalangan orang yang beriman dan sentiasa dicucuri …

Continue reading

Oct 13

Mee Bandung, Mee Jawa, Mee rebus dan mee sup- Satu analisis

12 Oktober 2008 Alhamdulillah selepas lama tidak bangun tahajud hari ini saya dapat bangun tahajud. Selepas solat subuh sambung pula mengaji al-Quran menghabiskan seperuh lagi bacaan dalam Juz yang ketiga. Mungkin sudah letih dan sakit perut pagi-pagi ni saya pun berbaring dan membaca buku 15 teknik efektif internet marketing. Saya baca-baca sikit. Kemudian saya jadi …

Continue reading

Oct 13

wordpress dan masa depanku..

Entry ini sepatutnya saya tulis pada hari jumaat lepas namun entah kenapa saya rasa malas nk menulis dan hanya memandang angka di visitor counter di blog saya ni. Mana taknya, hari ini jumlah pengunjung blog saya mencecah angka 100 orang dan sebelum keluar pejabat tadi angkanya 103 orang. Kalau nak banding dengan bloggers lain memang …

Continue reading

Oct 07

Krisis Ekonomi US : Gambaran, Ulasan & Pandangan Islam

Pos kali ini saya ingin sama-sama menyebar luaskan pandangan Ustaz Zaharuddin tentang apa yang berlaku ke atas ekonomi Amerika Syarikat. Mudah-mudahan pandangan beliau ini akan memberi ilmu kepada kita dan dapat diambil iktibar. Amerika Syarikat sedang menghadapi kejatuhan ekonominya akibat sistem kapitalis. Apa sebenarnya yang berlaku dan apa kaitannya dengan riba?. Dan adakah jika sistem …

Continue reading

Sep 29

Hari terakhir di Masjid Asy-Syakirin KLCC

Malam ni malam terakhir saya berbuka puasa dan bersolat terawih di Masjid Asy-Syakirin KLCC. Esok petang dah nak balik ke segamat, Johor. Walaupun tak best sebab esok pun masih bekerja tapi takpelah. Tanggung jawab tetap tanggung jawab. Yang penting dapat balik sebab nak bagi mak, bapak dan nenek baju raya. Tahun ni saya sponsor baju …

Continue reading

Sep 26

Permision daripada Prof Ma’sum Billah

Saya nak ceritakan kisah saya beremel dengan scholar tersohor dalam Islamic Finance. Kelmarin saya emel kepada beliau untuk meminta kebenarannya menerbitkan artikelnya dalam blog saya. Berikut ialah emel balasan beliau: Dear Mr. Saifuddin, AA. -thanks for the mail. -i do not have any objection if you would like to portay my works in your blog, …

Continue reading

Sep 20

Pilgrimage to Islam By Michael David Shapiro

I am ethnically a Russian Jew. My quest began when I was 19 years old. I was recovering from my stint with Scientology (yes I was brainwashed into it). My belief in God was uncertain. My goals in life were to be a rock star. I was living in my Pasadena apartment and working as …

Continue reading

Sep 20

Tidur di Masjid

Selepas berbuka puasa di UIA semalam saya terus bergegas ke Masjid Asy-Syakirin KLCC. Dengan kelajuan motorsikal saya ketika itu average 120-140KMj saya pun sampai ke masjid dengan mengambil masa hanya 15 minit. Saya pun bersolat terawih di masjid. Entah kenapa saya berasa malas untuk pulang kerumah. jadi saya pun mengambil keputusan untuk tidur sahaja di …

Continue reading

Sep 16

Hari-hari yang meletihkan

Sudah 2 hari saya tak menulis di blog ni. Bukan tidak ada cerita, tetapi rasa malas, letih dan mengantuk. hari ini saya mewakili Ustazah attend meeting untuk implement produk baru. Dah sampai final stage maka tidak ada isu-isu syariah. Saya hanya datang mendengar dan menguap. Letih sangat. Tapi hari ini saya di datangi 2 masalah …

Continue reading

Sep 13

Sambung gaduh?

Malam tadi saya ke Masjid Asy-Syakirin KLCC. Teringat kata-kata orang yang kurang hajar semalam.”Kalau kau berani halang aku malam esok aku sanggup mandi darah!!!!”… saya pun berdebar juga. Tapi bila saya sampai di masjid dan tanya pada Abang Shaari lelaki itu dengan isterinya tiada. Mereka dah tak datang berniaga. nampaknya lelaki itu takut nak mati …

Continue reading