Category: Umum

Artikel ringan

Sep 17

Buang ibu di Aidilfitri

JOHOR BAHRU: Sekeras-keras batu, keras lagi hati seorang anak lelaki yang tergamak memecut kereta meninggalkan ibunya.

Continue reading

Sep 07

Malang si pencuri kasut

Sudah beberapa hari tak update blog. Banyak cerita hendak dikongsikan sebenarnya. Sepertimana ramadhan pada tahun lepas, ramadhan kali ini saya sekali lagi dapat melihat pencuri kasut di masjid asy-syakirin KLCC.

Continue reading

Aug 15

Upgrade version!

Alhamdulillah, setelah takut-takut dan was-was nak update version wordpress blog ini saya akhirnya update juga. sebenarnya malas nak backup dan malas nak buat manual menghabiskan masa yang panjang untuk blog ni.

Continue reading

Jul 10

Kongsi, ambil iktibar, bertindak

Hari ini salah seorang staff telah forwardkan satu email tentang pesakit HIV positif dewasa (muslim) yang ditempatkan di pusat perlindungan dalam gereja. Pada saya ia amat menyedihkan.

Continue reading

Jul 02

Happy anniversary

1 Julai 2009 maka genaplah usia perkhidmatan saya di tempat saya berkhidmat sekarang. Sepanjang berkhidmat pelbagai ranjau dan dugaan telah dihadapi dengan tabah.

Continue reading

May 27

Kembali hidup..

assalamualaikum w.b.t Tajuk kembali hidup tak merujuk kepada mana-mana individu tapi kepada laman web saya ini yang kembali dihidupkan. Al-kisahnya sudah lebih kurang 3 bulan akaun webhosting saya expired dan tiada masa untuk mengendalikannya akibat tanggung jawab hakiki di pejabat. alhamdulillah kini kembali berjalan. Baru saja malam semalam saya menghantar resit pembayaran kepada syarikat penyedia …

Continue reading

Jan 02

Teks Khutbah Kewajipan Bantu Palestin

“Berikut ialah teks khutbah terkini yang disediakan oleh panel perunding Aman Palestin Malaysia untuk diedarkan kepada khatib-khatib sebagai pilihan sekiranya tidak terdapat teks khutbah khusus membicarakan kepentingan dan kewajipan umat Islam seluruh dunia termasuk di Malaysia membantu umat Islam di Palestin. Tolong cetak dan berikan kepada semua khatib-khatib di kariah kita.

Continue reading

Dec 19

Dialog Jawatankuasa Syariah di Bank Negara dan Collocuium on Islamic Finance Ibfim

2 hari saya bertapa menuntut ilmu di Prince & Resident Hotel dalam colloquium on Islamic finance. Alhamdulillah, melalui program tersebut pelbagai ilmu ditimba termasuk dapat mengenali beberapa scholar yang hebat sama ada di peringkat Malaysia mahu pun antarabangsa. Dan pada hari ini pemikiran saya cuba beralih arah tentang scholar yang ada di negara ini.

Continue reading

Dec 12

Raya korban tak meriah

Raya korban tahun ni memang tak meriah. Banyak sebab. Antaranya dua orang adik saya tak balik kampung. Mohamad Isa penuntut tahun pertama UiTM Jengka dalam jurusan sivil engineering mengikuti program di UiTM Shah Alam selama sebulan.

Continue reading

Dec 05

I am back.

Selepas hanya memandang sahaja blog saya hari-hari maka hari ini saya membuat keputusan untuk menulis. Sejak akhir-akhir ini keadaan tidak mengizinkan saya untuk menulis kerana saya keletihan dan hilang mood untuk menulis.

Continue reading

Nov 26

Dah tau haram..HARAMLAH hukumnya!

Ustaz, takde perkataan lain ke selain daripada haram? saya pun ada beli insurans konvensional. Garang sangatlah perkataan haram tu…”

Continue reading

Nov 26

Alhamdulillah.. Michael Jackson Masuk Islam

Laporan akhbar UK, the Telegraph semalam  bahawa Raja Pop dunia, Michael Jackson telah memeluk Islam adalah satu berita yang amat menggembirakan(http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/celebritynews/3494296/Michael-Jackson-converts-to-Islam-and-changes-name-to-Mikaeel.html).

Continue reading