Category: liku-liku hidup

Mar 25

Masalah sosial semakin rumit

Sudah lama tidak menulis di blog ini dan hari ini saya ingin menulis sesuatu. Nampaknya kini saya semakin cenderung untuk menulis tentang gajala sosial. Kenapa ya? ┬ásebab saya nampak makin parah. Bukan nak menyibuk hal orang tapi saya harap dengan tulisan ini kita dapat jaga tepi kain kita sendiri termasuklah diri saya. Manakan tidak saban …

Continue reading

Feb 06

Anak negro dan gejala sosial

Ingin berkongsi aktiviti hari ini. Maklum saja cuti hari wilayah saya pun pulang ke kampung. Sedang enak menikmati soto di warung mak tiba-tiba emak membawa ke dalam tempat saya makan seorang bayi lelaki berusia lebih kurang 6 bulan.

Continue reading

Jan 20

‘Ringan-ringan’ Sebelum Kahwin

Tidak diketahui siapa penulis artikel ini tetapi eloklah dikongsikan bersama sebagai peringatan dan pedoman kita. Bagi yang sudah terlalai, taubatlah segera dengan sebenar-benar taubat dan taqwa. Jika seorang bapa mengetahui ‘ringan-ringan’ anak dan membiarkannya, ia dayus

Continue reading

Nov 08

Alhamdulilah, kereta dah keluar bengkel

Selepas lebih kurang 2 minggu kereta di bengkel akhirnya siap. Dalam tempoh sejak berlakunya kemalangan pelbagai pengalaman dilalui antaranya kesusahan membuat laporan polis, kelewatan bengkel dan sebagainya. Tapi perkara yang saya rasa terkilan sangat dalam hal ini ialah sifat professionalisme polis trafik. Baru kini saya tahu, tiadanya sifat amanah dan professional pada penjawat awam seperti …

Continue reading

Oct 26

Tahniah Siti Fatimah!

Selepas berhempas pulas belajar selama 3 tahun di UiTM Cawangan Segamat, akhirnya adinda saya Siti Fatimah telah pun bergraduasi pada 24 Oktober 2009. Majlis graduasi diadakan di Dewan Budiman UiTM Shah Alam. Ini kali pertama kami datang ke UiTM Shah Alam dan InsyaAllah tahun-tahun akan datang akan berkunjung lagi kerana ada 2 orang lagi adik …

Continue reading

Oct 23

Belasungkawa Anakanda Nur Fatimah

Pagi 22 Oktober 2009, pembantu saya memaklumkan bahawa Anakanda Ustaz Ramadhan Fitri dan Ukhti Khadijah telah kembali ke rahmatullah. saya mendoakan agar rohnya dicucuri rahmat dan semoga ustaz Ramadhan Fitri dan isteri tabah menghadapi ujian Allah.

Continue reading

Sep 30

Pelajar kolej Islam mana ni???

coretan petang 30 september 2009, saya dikejutkan panggilan dari HR. 2 orang pelajar dari Kolej Islam ??? datang nak temu ramah untuk kajian takaful mereka.

Continue reading

Sep 18

Selamat Hari Raya semua!

Hari ini hari jumaat yang sepi. Ramai staf telah pun bercuti untuk pulang ke kampung. Nasib baiklah si Nor ni pun tak cuti. Kalau tak lagi sunyi. Sunyi macam mana pun tetap ada keriuhan yang tidak dijangka.

Continue reading

Sep 17

Buang ibu di Aidilfitri

JOHOR BAHRU: Sekeras-keras batu, keras lagi hati seorang anak lelaki yang tergamak memecut kereta meninggalkan ibunya.

Continue reading

Sep 07

Malang si pencuri kasut

Sudah beberapa hari tak update blog. Banyak cerita hendak dikongsikan sebenarnya. Sepertimana ramadhan pada tahun lepas, ramadhan kali ini saya sekali lagi dapat melihat pencuri kasut di masjid asy-syakirin KLCC.

Continue reading

Aug 15

Upgrade version!

Alhamdulillah, setelah takut-takut dan was-was nak update version wordpress blog ini saya akhirnya update juga. sebenarnya malas nak backup dan malas nak buat manual menghabiskan masa yang panjang untuk blog ni.

Continue reading

Jul 02

Happy anniversary

1 Julai 2009 maka genaplah usia perkhidmatan saya di tempat saya berkhidmat sekarang. Sepanjang berkhidmat pelbagai ranjau dan dugaan telah dihadapi dengan tabah.

Continue reading