Oct 24

Cadangan tajuk kertas projek

Menyiapkan Kertas projek / Project Paper / Latihan ilmiah merupakan satu syarat kepada kebanyakan Universiti. Pelajar disyaratkan menyiapkannya sebelum layak menerima Ijazah. InsyaAllah pada tulisan kali ini saya akan cube memberikan sedikit idea kepada sesiapa yang ingin membuat latihan ilmiah berkaitan Takaful. Saya yakin tajuk yang saya cuba ketengahkan pada penulisan kali ini pasti akan dihargai oleh industri Takaful (Terutama sekali saya sendiri..hehehe). Memandangkan tajuk ini impaknya adalah besar, maka anda juga mungkin ada potensi yang besar untuk diterima bekerja di Syarikat Takaful. Tajuk ini terbuka kepada semua tapi mungkin lebih sesuai kepada pelajar yang mengambil jurusan Shariah. InsyaAllah kepada sesiapa yang berminat dengan tajuk yang saya berikan ini, saya dengan senang hati akan membantu.

Tajuk yang dicadangkan ialah “”Grey area” dalam aspek penerimaan Risiko: Kajian di Syarikat Takaful xxx”. Kajian ini diharapkan dapat membantu pihak industri untuk menyelesaikan masalah-masalah ketika menerima borang cadangan risiko. Sama ada untuk menerima sesuatu risiko itu ataupun tidak. Kajian yang dicadangkan ini “HANYA” berkaitan soal Syariah sahaja dan bukan soal pengunderaitan. Sebagai contohnya sesuatu Syarikat Pengendali Takaful akan susah untuk membuat keputusan untuk menerima risiko sebuah bangunan yang di dalamnya mengandungi rumah ibadat hindu / gereja. Masalah seperti ini seringkali membelenggu industri Takaful sama ada untuk menerimanya atau tidak.

Jadi, apa yang perlu anda lakukan ialah mencari jawapan kepada soalan-soalan yang masih belum terjawab lagi dalam industri Takaful berkaitan penerimaan risiko. InsyaAllah, mudah-mudahan sekiranya ada pelajar yang mampu membuatnya dengan baik, nescaya pahala yang besar buatnya kerana usaha dan ijtihad yang dilakukan memberi kebaikan kepada umat Islam seluruhnya. InsyaAllah.

49 comments

Skip to comment form

    • fitri on December 22, 2009 at 4:51 pm

    salam..ustaz de cdgn tajuk lain tak?…saya kurang memahami tajuk ustaz kat atas tu…

  1. salam fitri, banyak tajuk yang boleh saya cadangkan. antaranya:

    1. isu co-insurance dengan conventional insurance
    2. Grey area in accepting risk from the Shariah point of view
    3. Isu hibah dalam produk takaful pendidikan

    banyak lagi sebenarnya tajuk yang relevan jika fitri benar2 ingin mengkaji isu dalam takaful

    • fqa on January 25, 2010 at 10:59 am

    ustaz,,,sy skunk sdang menkaji mengenai penerimaan masyarakat terhadap konsep tabarru dalam skim takaful islam…blh ustaz tlg sy mengenai tjuk nie..

  2. insyaAllah.. boleh. silakan..

    • wani on February 18, 2010 at 2:47 pm

    salam ustaz … boleh saya dapat kan email ustaz ader beberapa persoalan mengenai kertas projek … terima kasih .

    • emma on December 30, 2010 at 5:38 pm

    salam…ustaz ada cdnangn mngenai isu semasa dlm kewngn islam yg bole di jdikan sbgai kertas keja..tima kasih.

    • ashura on January 24, 2011 at 2:55 am

    salam ustz, sem nie sy disyaratkan buat paper project tok final sem nie…
    sy dibwh jurusan diploma kewangan syariah.
    ustz ade cdngn tajok x tok paper project sy? yg sesuai ngn taraf n bole dpt byk bahan..
    tlg ye ustz. syukran 🙂

  3. Saya akan emel ashura nanti.

  4. Ada..terkini dalam fikiran saya tentang takaful. Perbezaan pendapat tentang praktis perkongsian lebihan(Share of surplus): Pendekatan Malaysia, Timur tengah dan AAOIFI

    • HAJAR on March 11, 2011 at 9:02 am

    Ustaz, 
    ada cadangan Tajuk ttg Takaful yg sesuai  tak untuk kajian PhD?
    Ana baru habis buat projek paper Master ttg ” Factors Influencing the Tendency to Subscribe Takaful Among Martial Arts Practitioners”.
    skrg masih keliru dan tercari2 tajuk yg sesui untuk kajian Phd..
    kalau boleh ingin menbuat kajian yg dapat memberi great benefit towards Islamic insurance.
    Syukran Ustaz.

  5. Banyak sebenarnya tajuk yang sesuai. Antara isu terhangat sekarang ialah Shariag Governance Framework yang dikeluarkan oleh BNM. boleh kaji sejauh mana keberkesanannya ke atas syarikat2 takaful

    • mustakim on March 23, 2011 at 10:25 am

    as salam ustaz…saya amat tertarik dengan isu2 terbaru yang ustaz cadangkan. bolehkan saya ingin meminta jasa baik ustaz untuk mencadangkan lagi beberapa tajuk yang sesuai untuk pelajar degree seperti saya untuk menulis latihan ilmiah ini. ini kerana saya difahamkan bahawa isu2 kewangan muamalat ini sudah banyak dikaji..
    kalau boleh saya ingin menulis tajuk yang boleh mengembangkan lagi sistem kewangan islam di malaysia..
    syukran..jazakallahukhoir ya ustaz…=)

  6. Terima kasih kerana menulis kepada saya Mustakim. InsyaAllah dalam penulisan akan datang saya akan menulis tentang tajuk-tajuk yang sesuai dijadikan tajuk tesis

    • jannah on May 14, 2011 at 12:25 pm

    salam ustz, sem nie sy disyaratkan buat paper project tok final sem nie…sy dibwh jurusan diploma kewangan syariah.ustz ade cdngn tajok x tok paper project sy? yg sesuai ngn taraf n bole dpt byk bahan..
    minta sgt jasa baik ustaz tuk beri cadangan tajuk yg sesuai untuk saya buat paper project.

  7. salam

    saya mempunyai terlalu banyak tajuk untuk dikongsikan. Jika serius untuk mendapatkan tajuk berkaitan sila emelkan kepada saya di mohamadsaifudin[a]gmail.com

    • siti hajar on August 9, 2011 at 10:02 am

    Assalammualaikum..Ustaz, saya ade hantar email dekat email ustaz berkenaan dgn cadangan tajuk kertas projek dalam skop harta wakaf. mohon jasa baik Ustaz sekiranya mempunyai idea atau cadangan isu yang boleh saya kupas dan kaji.

  8. waalaikumussalam wbt

    InsyaAllah. nanti saya baca emel saudari.

    • Imron on October 11, 2011 at 1:57 am

    assalamualaikum ustaz sya ada hantar emel kt ustaz mengenai tajuk kajian tentang bank islam.
    mohon jasa baik Ustaz sekiranya mempunyai idea atau cadangan terrima kasih

    • masyitah on December 26, 2011 at 8:37 pm

    assalamualaikum..
    ustaz ana hajat cadangan ustaz ttg tajuk latihan ilmiah dalam perbankan Islam. jazakallah khair…

    • radznah on February 13, 2012 at 11:45 pm

    Assalamualaikum ustaz  mohon jasa baik Ustaz sekiranya mempunyai idea atau cadangan mengenai tajuk kajian tentang kewangan  islam . terima kasih ustaz

    • zawawi on March 5, 2012 at 2:09 am

    ustaz ada tak tajuk latihan ilmiah yang ada kaitan dengan pelajar sekolah….saya nak buat sarjana…

    • hanan on March 19, 2012 at 4:28 pm

    Assalamualaikum ustaz.. sy pelajar degree dalam jurusan perbankan islam. sy nak mohon jasa baik ustaz, sekiranya ada idea beberapa tajuk tesis yang mudah untuk dapat bahan.. terima kasih ustaz…

    • Maryam on July 4, 2012 at 4:19 pm

    salam ustaz..sy pelajar jabatan syariah dan ekonomi UM..saya nak mintak pandangan ustaz untuk tjk tesis..Sy ada terfikir tentang Ar Rahnu..ustaz rasa macam mne? Klu ustaz ada cadangan lain yang lebih baik sgt dialu-alukan..

  9. mungkin saudari boleh buat perbandingan di antara pembiayaan dengan bank dan ar-rahnu

    • Maryam on July 9, 2012 at 11:52 am

    terima kasih ustaz..pembiayaan dgn bank ni,pembiayaan islam ke yg ustz maksudkn? maaf sy kurg faham tajuk perbandingan diantara pembiayaan dengan bank dan ar-rahnu. Klu tentang pelaburan emas?tajuk apa yang sesuai ustz?

    • suraya.ukm on September 11, 2012 at 1:19 pm

    salam ustaz..sy pelajar ukm jurusan perkhidmatan kewangan dan pengurusan risiko, skrg nie sy masih tercari2 tajuk yg sesuai untuk jurusan nie…sy harap ustaz dpt membantu sy..)

    • farah on October 1, 2012 at 1:41 pm

    Salam. Ustaz,,sy ingin b’tnyekn tntg tjok projek paper y sesuai. sy amik jurusan Dip kewangan syariah . & skrg nie sy sdg mnjlni praktikal di etiqa takaful. tugas sy di sana adalah mmbuat insurans serta roadtax kenderaan. bleh tak ustaz tlg brikn sebarang cdgn tjok kertas kerja 2???trima kasih.

    • nur najihah on December 14, 2012 at 8:34 pm

    salam ustaz…boleh tak ustaz bagi alamt emel ustaz..sy ingin membuat tajok research berkaitan waqaf ataupon takaful..tapi sya sngat keliru dan tak tahu ,,,,skop apa yang sesuai and relevan untuk di kaji..haraf ustaz dpt tunjuk ajar..

    • safuan ismail on February 5, 2013 at 3:17 am

    salam ustaz, saya pelajar ijazah perniagaan major kewangan ,UPM ustaz. Ustaz ada tajuk tesis cadangan lagi x…?? boleh x sy dptkan no fon n email ustaz..

    • Nurul Fadhilla Arshad on February 18, 2013 at 5:22 pm

    salam..ustaz..saya pelajar degree in islamic banking..saya masih tiada idea untuk tesis saya..boleh mintak cadangan dari ustaz??

    • naimah on February 20, 2013 at 3:30 pm

    Salam ustz,..sy ingin memohon pandangan ustz tentang pelaburan emas.Adakah public bank sesuai untuk membuat pelaburan emas??

    • lulu on March 19, 2013 at 5:47 pm

    salam us…mhon bg cdgn tjuk sesuai bg kertas projek tahun akhir untuk diploma tahfiz al-quran wal syariah…mhon mmbantu sgera…

    • jey on March 27, 2013 at 8:46 pm

    salam..ustz,sy student s.m ekonomi n masih xtaw nk bt tesis mengenai ape..boleh bg cadangan x?

    • fiza on April 21, 2013 at 10:42 pm

    salam ustaz ,

    saya Nor Afizah pelajar tahun 2 di UKM, dalam jurusan EKONOMI ISLAM..
    saya ingin meminta pendapat ustaz mengenai tajuk thesis yang sesuai..
    saya berminat untuk membuat kajian mengenai Sistem Perbankan Islam…

    Harap ustaz dapat membantu..

    • azreen on July 13, 2013 at 3:19 pm

    salam ustz, sem nie sy disyaratkan buat paper project tok final sem nie…sy dibwh jurusan diploma syariah dan undang2.ustz ade cdngn tajok x tok paper project sy? yg sesuai ngn taraf n bole dpt byk bahan..
    minta sgt jasa baik ustaz tuk beri cadangan tajuk yg sesuai untuk saya buat paper project.

    • ain on July 24, 2013 at 12:14 pm

    ustaz boleh terangkan berkenaan isu hibah dalam takaful pendidikan tak saya kurang faham

    • Rosma on February 25, 2014 at 7:17 pm

    Assalamualaikum ustaz, sy student degree islamic banking and finance nk bt projek penyelidikan tahun akhir. Boley x ustaz cadang kn tajuk yg sesuai mengenai takaful. Sy berminat nk kaji lebih dalam lagi. Terima kasih ustaz.

    • farah on June 10, 2014 at 10:56 pm

    salam..ustaz mohon pencerahan mengenai tajuk semasa yang sesuai untuk tesis berkaitan ekonomi islam..

    • padi on November 10, 2014 at 1:38 pm

    salam ustaz…mohon cadangkan tajuk sesuai tesis berkenaan dengan muamalat…xde tajuk lagi ni ustaz..

    • padi on November 10, 2014 at 10:21 pm

    salam ustaz…mohon cadangan tajuk yang sesuai utk tesis berkaitan dengan muamalat….saya buntu…

    • insyirah on September 25, 2015 at 2:57 pm

    salam ustaz. saya pelajar jurusan ekonomi. Mohon cadangan ustaz tentang tajuk tesis berkaitan ekonomi malaysia atau masalah pengangguran.

    • hanna on December 9, 2015 at 12:26 pm

    Salam . Ustaz saya pelajar diploma perbankan islam . Bole tak saya nak dapatkan tajuk utk fyp saya .

    • suzie on December 22, 2015 at 11:31 pm

    pertanyaan cadangan tajuk utk master

    Assalamualaikum. Nak minta pandangan tuan. Apa ya isu2 ekonomi berkaitan perbankkan, zakat, bisnes , percukaian (hal2 berkaitan muamalat) atau isu2 kemasyarakatan yg menjadi isu semasa sekarang. Pandangan anda amatlah dihargai

    • syaza on February 17, 2016 at 8:29 pm

    Assalamualaikum ustaz. saya pelajar akhir actuari sains. saya minta ustaz cadangkan beberapa tajuk2 yg jarang pelajar2 buat utk final year project. harap ustaz emailkan pada saya . 🙂

    • haziq on July 20, 2016 at 9:39 am

    assalammualikum ustaz saye haziq jurusan perkhidmatan kewangan dan pengurusan risiko..ustaz ade cadangan x untuk tesis final year saye?

    • Nor Aishah Ismail on November 6, 2016 at 2:24 pm

    Assalamualaikum ustaz.
    Saya mohon cadangan tajuk tesis mengenai waqaf.saya ingin melanjutkan pelajaran ke peringkat phd,tetapi sy buntu memilih tajuk. Pada peringkat master sy buat kajian mengenai faktor-faktor waqaf. Sekarang sy ingin teruskan lagi kajian mengenai waqaf.Boleh tidak sy minta cadangan dari ustaz.?
    Terima kasih.

    • FIRDAUS on March 15, 2017 at 11:04 pm

    salam ustaz. bagaimana sy mahu contact melalui email utz ya. terima kasih

    • Siti Sarah on March 21, 2017 at 10:12 pm

    Assalamualaikum ustaz, saya sarah pelajar tahun ke 3 dari fakulti muamalat. Saya ingin minta jasa baik ustaz mencadangkan beberapa tajuk untuk fyp kepada saya. Ini kerana lecturer dari fakulti kami memberitahu bahawa skop perbincangan dalam bidang kami sangat meluas dan ianya memeningkan saya untuk memilih tajuk yang terbaik. Harap ustaz sudi emailkan kepada saya.

    • effa on September 18, 2017 at 3:08 pm

    salam, ustaz. boleh minta cadangan ustaz untuk tajuk kertas ilmiah saya? saya nak buat bahagian maqasid syariah? apa ye ustaz, tajuk yang sesuai?

Leave a Reply

Your email address will not be published.