Cadangan tajuk kertas projek

Menyiapkan Kertas projek / Project Paper / Latihan ilmiah merupakan satu syarat kepada kebanyakan Universiti. Pelajar disyaratkan menyiapkannya sebelum layak menerima Ijazah. InsyaAllah pada tulisan kali ini saya akan cube memberikan sedikit idea kepada sesiapa yang ingin membuat latihan ilmiah berkaitan Takaful. Saya yakin tajuk yang saya cuba ketengahkan pada penulisan kali ini pasti akan dihargai oleh industri Takaful (Terutama sekali saya sendiri..hehehe). Memandangkan tajuk ini impaknya adalah besar, maka anda juga mungkin ada potensi yang besar untuk diterima bekerja di Syarikat Takaful. Tajuk ini terbuka kepada semua tapi mungkin lebih sesuai kepada pelajar yang mengambil jurusan Shariah. InsyaAllah kepada sesiapa yang berminat dengan tajuk yang saya berikan ini, saya dengan senang hati akan membantu.

Tajuk yang dicadangkan ialah “”Grey area” dalam aspek penerimaan Risiko: Kajian di Syarikat Takaful xxx”. Kajian ini diharapkan dapat membantu pihak industri untuk menyelesaikan masalah-masalah ketika menerima borang cadangan risiko. Sama ada untuk menerima sesuatu risiko itu ataupun tidak. Kajian yang dicadangkan ini “HANYA” berkaitan soal Syariah sahaja dan bukan soal pengunderaitan. Sebagai contohnya sesuatu Syarikat Pengendali Takaful akan susah untuk membuat keputusan untuk menerima risiko sebuah bangunan yang di dalamnya mengandungi rumah ibadat hindu / gereja. Masalah seperti ini seringkali membelenggu industri Takaful sama ada untuk menerimanya atau tidak.

Jadi, apa yang perlu anda lakukan ialah mencari jawapan kepada soalan-soalan yang masih belum terjawab lagi dalam industri Takaful berkaitan penerimaan risiko. InsyaAllah, mudah-mudahan sekiranya ada pelajar yang mampu membuatnya dengan baik, nescaya pahala yang besar buatnya kerana usaha dan ijtihad yang dilakukan memberi kebaikan kepada umat Islam seluruhnya. InsyaAllah.

48 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *